Welkom bij

Wereldwinkel Laren en Eemnes

NIEUWSARCHIEF


World Fairtrade dag 2015
Koninklijke Nederlandse Atletiekbond kiest fairtrade bananen
Een dagje bij de inkoop
Limited Edition smaken Tony Chocolonely
Sarong uit India
Buitenleven-fair groot succes
Wereldwinkel Eemnes boert goed!
Aankondiging aanwezigheid Wereldwinkels op Buitenleven-fair
Wereldwinkels aanwezig op braderie Blaricum
Ria Le Blanc neemt afscheid
Vrijwilligers in het zonnetje gezet
Wereldwinkel Eemnes geopend
Impressie herfstmarkt
Wereldwinkel toont haar gezicht
Duurzame samenwerking tussen de rotondes
De Wereldwinkels komen naar je toe!
Officieuze opening Wereldwinkel Eemnes
Kennisquiz Wereldwinkels
Scherven brengen geluk?!
Kringloopcentrum biedt helpende hand
Oplevering Wereldwinkel
Bouw Wereldwinkel & Kringloopcentrum bijna klaar
Bijzondere gast in de winkel
Cheque Rabobank voor Wereldwinkel Laren


Op zaterdag 9 mei is het World Fair Trade Day. In de hele wereld wordt er op die dag aandacht gevraagd voor fairtrade. Ook de Wereldwinkel doet hier aan mee. Bezoek op die dag een Wereldwinkel bij jou de buurt en laat je verrassen door de mooie en lekkere fairtrade producten en speciale aanbiedingen.

Terug naar boven


De Koninklijke Nederlandse Atletiekbond (KNAB) heeft besloten om met ingang van 12 oktober op sportevenementen alleen nog voor bananen te kiezen die fairtrade gecertificeerd zijn. Jaarlijks worden er ruim 2.000 loopevenementen georganiseerd. Naar schatting worden er jaarlijks ruim 1,5 miljoen bananen uitgedeeld aan de hardlopers tijdens deze evenementen. Door te kiezen voor de fairtrade banaan wil de KNAB niet alleen de hardlopers steunen, maar ook de bananenboeren uit Afrika en Zuid-Amerika.

Bron: Koninklijke Nederlandse Atletiekbond, 07/10/14

Terug naar boven


Een verslag van een dag op de inkoop.

Het is dinsdag 16 september 2014, Prinsjesdag.
Helaas hebben wij Mary en ik (Jan) er nog niets van gezien.

Na een lange, vermoeiende, maar gezellige dag, ben ik met Mary naar het inkoopcentrum (Fair-Plaza) in Culemborg gereden. Onderweg zitten keuvelen over onze kinderen en meer van dit soort dingen.
Uiteraard zaten we middenin de file van Eemnes naar Utrecht!

Zoals wij het zeggen: we hebben voorzichtig ingekocht.
Met beleid en drie keer rondgelopen hebben we toch een paar nieuwe dingen voor de winkel kunnen inkopen.
Oorspronkelijk was het de bedoeling om samen met Lilian (voorzitter) en Nelleke (penningmeester) dit te doen maar door persoonlijke omstandigheden kon onze voorzitter pas 's middags naar het inkoopcentrum komen.

Mary en ik hebben duidelijk een andere smaak; verschil tussen man en vrouw?
Wij zijn er samen, in overleg, toch uitgekomen (in het belang van de winkel!).

Helaas moet ik ook bekennen dat bij de zoektocht naar nieuwe dingen de ontdekkingsreis iets minder was; toch hebben we een aantal nieuwe Fairtrade-producten in onze winkel staan.

Kom maar gauw langs: ook U zult verrast zijn!

Let op onze actieproducten!

Jan

Terug naar boven


Drie nieuwe smaken!

Er zijn drie Limited Editions toegevoegd bij de toch al negen verrukkelijke Tony Chocolonely repen. Fantastisch nieuws voor de liefhebbers van slaafvrije chocolade!

De drie nieuwe smaken zijn: melk & drop, melk, walnoot & banaan en puur, sinaasappel & rozemarijn. Nu in onze winkels van Laren en Eemnes verkrijgbaar.

Wees er snel bij, want: OP = OP!!

Verwen jezelf of een lieve vriend /vriendin , en maak niet allen jezelf blij maar ook de cacaoboeren in Ghana en de Ivoorkust!

Terug naar boven


Nieuw deze zomer: Sarongs uit India.

En weer in huis: de rieten manden uit Senegal.
Te gebruiken als wasmand,opbergmand of als decoratie als vaas met zonnebloemen?

Terug naar boven


Op vrijdag 30 en zaterdag 31 mei werd de Buiten Leven Fair gehouden
in Eemnes op de Blommenhoeve. De bezoekers genoten van de diversiteit van kramen en uiteraard het stralende weer.

De vrijwilligsters Koosje en Els waren al vroeg in de weer om de kraam te “bemannen”. Ook mrs. Tony Chocolonely was aanwezig om de slaafvrije chocolade te laten proeven.

Al met al geslaagde dagen en volgend jaar is het een lustrum: 15 jaar!

De Wereldwinkel zal in 2015 dan ook extra uitpakken met haar Fair trade producten!

Terug naar boven


We zijn inmiddels een aantal maanden onderweg en de Wereldwinkel Eemnes begint steeds meer bekendheid te krijgen.
Dit komt mede door de (h)eerlijke producten die er te vinden zijn.

Terug naar boven


Op deze tweedaagse “markt” zal een primeur te zien zijn. Kleurrijke hangstoelen/-matten uit Senegal. Een mooie begin van de zomer om lekker te luieren in deze hangstoelen.

Ook hebben wij nog een exemplaar van de exclusieve “koeienstoel” kunnen bemachtigen, die op deze dagen tegen een aantrekkelijke prijs wordt aangeboden.

De bijbehorende “koeientafel” staat in onze winkel in Eemnes.

Uiteraard hebben wij aan komende Vaderdag, zondag 15 juni, gedacht met speciale cadeautjes voor alle lieve papa’s.

Mr. Tony Chocolonely loopt rond en trakteert U op zijn (H)eerlijke chocola.

Al met al genoeg redenen om een bezoek te brengen aan deze sfeervolle BuitenLeven Fair.

De vrijwilligers heten U van harte welkom!

Terug naar boven


Op de Koningsdagbraderie in Blaricum, op 26 april, zullen de Wereldwinkels Laren en Eemnes aanwezig zijn met verrassende en (h)eerlijke producten!

U zult verrast zijn met wat wij op onze kraam hebben uitgestald. Natuurlijk hebben wij een speciale Koninklijke aanbieding meegenomen, u bent van harte welkom!

Terug naar boven


Ria Le Blanc neemt afscheid van de Wereldwinkel.

(een kort interview met deze vrijwilliger die veel voor de Larense Wereldwinkel heeft betekent)

Onder een genot van een kopje thee vindt het gesprek plaats in haar eigen huis, in het hart van Laren waar ze al ruim 37 jaar woont.

Zo'n 5-6 jaar geleden kwam Ria thuis te zitten en was op zoek naar toch wat meer dan alleen het huishouden te doen. Op een advertentie van de Wereldwinkel reageerde ze en werd gelijk aangenomen door Lidy Smit als vrijwilliger voor de winkel naast de Sint Jans Basiliek. De afgelopen jaren heeft Ria niet alleen in de winkel gestaan, maar ook de inkoop verzorgd samen met An Smids en later is zij in het bestuur getreden. Het leukste was voor Ria het contact met de mensen in de winkel, daar had ze in het verleden natuurlijk veel mee te maken gehad bij haar vorige jobs, van rijdende winkel en bij Bitter.

Ria zag de laatste tijd wel veel verandering, zowel in de winkel als in het winkeldorp Laren en iedere verandering is niet altijd een verbetering...

Ook de consument is mondiger geworden en in Laren zijn de laatste jaren een aantal oudere klanten, die soms wel twee keer per week in de winkel kwamen, ook soms alleen voor een praatje, helaas overleden.

Op mijn vraag: "Val je niet in een leeg gat" dat je zoveel jaren je ingezet hebt voor de winkel zei Ria: "Ik heb nog twee grote hobby's: wandelen en ik zing in het koor (al 25 jaar!) van de Sint Jan, "de Cantory", dus vervelen dat zal ik niet zo gauw en mocht er weer eens wat op mijn pad komen; soms is een mens toe aan een nieuwe uitdaging, iets totaal nieuws...

En wandelen, dat doet Ria veel en graag: van De Gooische vierdaagse, tot de strandvierdaagse toe. Alleen de "Nijmeegse" vindt ze te massaal.

Ook haar man Wim heeft diverse keren de handen uit de mouwen gestoken voor de Wereldwinkel, vooral bij de laatste verbouwingen en zijn hulp bij het ophalen van spullen, die tijdelijk een onderkomen hadden, bij het echtpaar Le Blanc thuis. Zo stonden de overgebleven kerstartikelen weleens tot aan Pasen(?!) in de woonkamer bij Wim en Ria. De wereldwinkel Laren heeft immers geen opslagruimte. Door de opening van de winkel in Eemnes afgelopen jaar hoefde dat gelukkig niet meer. Wat wil Ria nog meegeven aan de medewerkers die in Laren staan? Zet de tafel buiten met nieuwe artikelen en, bij mooi weer, de kaartenstandaard, zodat een ieder het ziet dat de kleinste wereldwinkel van Nederland in het dorp Laren zijn bestaansrecht (na ruim veertig jaar) ook de komende jaren zal kunnen waarmaken.

Natuurlijk zal Ria nog op gepaste wijze worden uitgezwaaid met enkele leuke verrassingen! Wij danken Ria voor haar tomeloze inzet en zien haar graag gewoon eens binnen wandelen maar dan als "gewone" klant!

Jan Boesmans

Terug naar boven


Het jaarlijks uitje voor de medewerkers van Wereldwinkel Laren en Eemnes was dit jaar op donderdag 14 november j.l.

Een drie-gangenmenu verzorgd door de leerlingen van College de Brink in Laren.

Een groot aantal van de 52 vrijwilligers gaf gehoor om deze avond gezamenlijk aan tafel te zitten. De keukenbrigade werd toegesproken door de voorzitter Lilian van Bentem. De jongens en meisjes van de derde klas deden hun uiterste best om hun gasten zo aangenaam mogelijk te bedienen. De leiding was in handen van de heer Hendriks, die alles in het werk stelde om deze avond zo gezellig en soepel mogelijk te laten verlopen.

Na een korte toespraak van het bestuur en een bedankje aan de vrijwilligers werd het glas geheven op Laren en Eemnes.

Tussen de gangen door werd er nog een gedicht voorgelezen wat door Speurneus Piet uit Spanje naar de Wereldwinkel was gestuurd.

Nelleke kwam met een bijzondere verrassing: een ingelijste fotocollage van de opening van de Wereldwinkel Eemnes, welke de voorzitter Lilian met blijdschap in ontvangst nam.

Een "lang-ze-leven" klonk er voor de jarige Salwa.

Elke leerling had een eigen tafel om te bedienen. Melissa verzorgde onze tafel met veel enthousiasme .

Al met al was het een gezellig samen zijn en iedereen keerden na een paar uurtjes tevreden huiswaarts.

Terug naar boven


Een gezamenlijke toost!

De Burgemeester van Eemnes, Roland van Benthem, heft het glas samen met de voorzitter van de Wereldwinkels Laren en Eemnes, Lilian van Bentum, en de voorzitter van het Kringloopcentrum, Roel Kraefft. De officiële opening vond afgelopen zaterdag 2 november plaats.​

Zaterdag 2 november jl. werd het duurzame gebouw van de Wereldwinkel en het Kringloopcentrum, door de burgemeester van Eemnes: Roland van Benthem geopend.

Pinata

Met behulp van een aantal kinderen sloeg de burgemeester een aantal keren op de Pinata om “haar” open te breken. Uiteindelijk lukte het en rolden de pakketjes met gelukspoppetjes eruit, die werden uitgedeeld aan het publiek.
Voor deze handeling was de officiële bijeenkomst in de kantine van de gemeentewerf, waar Roel Kraefft, voorzitter van het Kringloopcentrum, als eerste spreker het woord nam. De constante groei van de kringloop sinds de oprichting (1994) betekent ook een toenemende bijdrage aan de duurzaamheid van Eemnes.

Combinatie Wereldwinkel & Kringloopcentrum

De voorzitter van de Wereldwinkel, Lilian van Bentum, gaf in haar speech aan dat mede dankzij de gemeente Eemnes de Wereldwinkel haar 2e vestiging kon openen. De Wereldwinkel heeft een belangrijke taak in onze samenleving, zij focust de aandacht op ontwikkelingslanden en de producenten, die wij met de verkoop van hun producten een beter bestaan hopen te bieden.
Zij wees op het feit dat de Wereldwinkel uiterst gelukkig is met de combinatie van Wereldwinkel en Kringloopcentrum: beiden dienen immers een goed doel!

De burgemeester van Eemnes, Roland van Benthem, was blij met het resultaat: een duurzaam gebouw in alle opzichten.​

Dorpsdichter

Het amusante optreden van dorpsdichter Gerard Wortel met zijn specifieke kijk op de Wereldwinkel en Kringloopcentrum ontving een hartelijk applaus.
Hierna werd het glas geheven op het succes van beide winkels. Vervolgens kreeg de burgemeester een rondleiding door de winkels. Ook de genodigden, waaronder de wethouders van Eemnes, de wethouder van Blaricum Peter Smit en de wethouders van Laren Evert de Jong en Wim van der Zwaan bezochten de winkels. Het massaal toegestroomde publiek werd getrakteerd op een drankje en een hapje, verzorgd door cateringbedrijf “Het Vitus” uit Blaricum. De Djembe-groep van Mwajuma Kitano uit Eemnes trommelden er lustig op los, zodanig dat velen swingend de winkels in gingen.

Belangstelling

Tot sluitingstijd was het in de winkels een drukte van belang. De gasten werden de gehele middag verrast met een kopje fairtrade koffie of thee met wat lekkers. Menigeen complimenteerden het bestuur en de medewerkers over de prachtige winkel en vooral over de producten die worden aangeboden. Tot slot was het voor iedereen een gezellige, drukke dag en niet in de laatste plaats voor de verkeersregelaars Edward en Vincent die voor de bestuurders van de auto’s een plekje zochten om te parkeren.

Terug naar boven


Impressie van de herfstmarkt.

Terug naar boven


Wereldwinkel Eemnes toont haar gezicht!

De 300 Wereldwinkels in Nederland zijn hun “geiten-wollen-sokken”-imago inmiddels wel kwijt.

Zij verkopen de mooiste fairtrade-wereldcadeaus, die volgens eeuwenoude tradities gemaakt zijn met een hedendaagse tintje. Elk product is met zorg en volgens eerlijke handels criteria ingekocht.

Door de handel met de Wereldwinkels verdienen producenten een geregeld inkomen. Zij krijgen ook ondersteuning bij het ontwikkelen van hun bedrijf.

Wereldwinkel Laren, gevestigd tussen de SintJans-basiliek en het Brinkhuis, die ondertussen al ruim 42 jaar haar best doet om de fairtrade producten (=eerlijke handel, met respect voor mens en milieu) te verkopen, is niet meer weg te denken!

De 2e vestiging in Eemnes, pal naast het Kringloopcentrum, heeft haar deuren in september geopend. Het publiek heeft verrast gereageerd door de presentatie en het aanbod van artikelen. Er groeien sieraden aan een appelboom!

De Wereldwinkel laat haar gezicht zien op diverse markten, zoals de IN-markt, de herfstmarkt en de Buitenleven-fair. Ook de kerken en de bejaardentehuizen worden bezocht, zodat een ieder, jong en oud, kennis kan maken met fairtrade-producten uit andere werelddelen. Het mini theeboeket met fairtrade-producten is een topper!

De consument van deze tijd toont meer interesse voor duurzame artikelen, ook met de achtergrond van de makers geeft dat een extra stimulans om deze cadeaus te kopen.

In de oktobermaand zijn de fairtrade (rode) wijnen in de aanbieding. Met het oog op de komende feestdagen: Sint Nicolaas en Kerstmis zal de Wereldwinkel haar producten, zoals houten speelgoed uit Sri Lanka en kerststalletjes uit Peru en Nepal op een bijzondere manier presenteren.

Voor de ruim 40 vrijwilligers was het de afgelopen maanden keihard werken om de nieuwe winkel in Eemnes optimaal te laten functioneren.

De architecten van Studio B3 uit Eemnes ontwikkelden en bouwer Vos & Teeuwissen uit Huizen bouwde het duurzame gebouw met niet alleen zonnepanelen op het dak, maar ook in de ramen! Het Kringloopcentrum en de Wereldwinkel worden op 2 november door Burgemeester Roland van Benthem feestelijk geopend!

Terug naar boven


Met de opening van de Wereldwinkel Eemnes op 9 september ging een langgekoesterde wens in vervulling. Sindsdien zijn deze nieuwe Wereldwinkel en het Kringloopcentrum buren. Hoogste tijd voor een interview met de belangrijkste woordvoerders van deze instellingen, die beiden duurzaamheid hoog in hun vaandel hebben staan. Na een voorbereiding die maanden in beslag nam, maken zij op ons verzoek de balans op. “We bieden beiden elke dag weer verrassende en voordelige artikelen en we werken beiden voor het goede doel”, zeggen zij. “De eerste ervaringen zijn positief. De officiële opening op 2 november door burgemeester Ronald van Benthem van Eemnes organiseren we samen. Zo kunnen we in de toekomst meer acties gezamenlijk doen”.

Gerard Luchtenberg

Gerard Luchtenberg (56) is woordvoerder van het Kringloopcentrum Eemnes. Voordat hij bij een kringloopwinkel aan de slag ging, had hij al een rijkgeschakeerde loopbaan achter de rug. Zo werkte hij bij een supermarkt, in de gezondheidszorg en bestuurde hij een vrachtwagen. Al die werkervaring kwam van pas toen hij in dienst kwam van het Kringloopcentrum in Leusden. Hij solliciteerde daarna met succes naar de vacature bedrijfsleider bij de kringloop in Eemnes. Sinds vorig jaar is hij de trotse directeur van het Kringloopcentrum Eemnes, dat dezer dagen 20 jaar bestaat.

Gerard: “We zijn financieel gezond en zijn dagelijks bezig met hoe we het beter kunnen doen. We zijn de eerste kringloopwinkel met een keurmerk Kringloopbedrijven. Onze belangrijkste doelstelling is nog steeds om de afvalberg kleiner te maken. Dat doen we door de verkoopbare spullen in onze winkel aan te bieden. De onverkoopbare spullen gaan naar recyclingbedrijven voor hergebruik. Op jaarbasis verwerken we hier 500.000 kilo goederen. Dat doen we met onder anderen zes mensen, die hier een werkervaringsplaats hebben. Zij komen hier na afspraken met H-BEL, de gezamenlijke afdeling Sociale Zaken van de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren. Het gaat om mensen met een uitkering die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ze kunnen hier bijvoorbeeld dagritme opdoen en werkervaring, zodat ze op termijn aan de reguliere arbeid kunnen”.

Lilian van Bentum

Lilian van Bentum (53) is voorzitter van de Wereldwinkel Laren/Eemnes. “In een creatieve afwisseling bezig zijn met de combi commercie en mensen, dat is mijn passie”, zo verwoordt ze kernachtig haar motivatie. “Ik ben bij wijze van spreken achter de toonbank geboren. Ik kom uit een Brabantse bakkersfamilie en ik heb 32 jaar in de detailhandel gezeten. Nadat ik zes jaar in een Kruidvatwinkel verkoopmedewerkster was geweest, werd ik filiaal-manager in het 19e filiaal en vervolgens regio-manager. Deze laatste functie vervulde ik 26 jaar, en met heel veel plezier. In die tijd maakte het Kruidvat een stormachtige ontwikkeling door. Aanvankelijk werkten er managers bij de directie, terwijl er nu een kleine zevenhonderd mensen alleen al op het hoofdkantoor werken”.

Een jaar geleden werd ze vrijwilliger bij de Wereldwinkel Laren. Sinds juni is zij voorzitter. “Ik vind het heerlijk om je nuttig te maken voor mensen die het waard zijn”.

Niet genoeg ruimte

Enkele jaren geleden konden Gerard en Lilian nog niet bevroeden dat zij ooit dit interview zouden hebben. Het Kringloopcentrum liep letterlijk tegen de grenzen van zijn eigen succes aan. Het barstte uit zijn voegen. “Met als consequentie dat we ook verkoopbare artikelen sneller naar de recyclingbedrijven brachten om de simpele reden dat we hier gewoon niet genoeg ruimte hadden”, aldus Gerard.

Het Kringloopcentrum trok aan de bel bij de gemeente Eemnes en vond in burgemeester van Benthem en vervolgens de gemeenteraad warme pleitbezorgers. Een groter Kringloopcentrum sloot ook naadloos aan bij een speerpunt van de gemeente; Eemnes wilde graag duurzamer worden. Het was de verdienste van de burgemeester, die opperde dat een groter Kringloopcentrum ook plaats zou kunnen bieden aan een plaatselijke Wereldwinkel, want die bestond toen nog niet.

Flexibel en coöperatief

Vervolgens ging het redelijk snel. Gerard en Lilian prijzen daarvoor de inzet van de gemeente. “En niet alleen die van de politici, maar zeker ook die van de ambtenaren. Ze waren allen heel flexibel en cooperatief”.

Gerard geeft ruiterlijk toe dat hij zich eerst eens achter de oren heeft gekrabd toen hij van de gemeente hoorde dat die een nieuwe buur in gedachten had en wie die nieuwe buurman zou zijn. Nuchter zegt hij: “Ik was niet voor en ik was niet tegen, maar ik wilde niet dat wij last zou hebben van de Wereldwinkel”.

Praktische invulling

Wereldwinkel Laren werd door de gemeente Eemnes benaderd toen de tekeningen voor de uitbreiding van het gebouw van het Kringloopcentrum al klaar waren. Lilian: “Ook bij de Wereldwinkel Laren was er aanvankelijk sprake van aarzeling. Zou dat wel werken, een Wereldwinkel naast een Kringloopcentrum? Niet iedereen was voor, maar het was uiteindelijk wel een meerderheid, die de knoop doorhakte. Omdat Kringloopcentrum en gemeente al veel voorbereidende inspanningen hadden geleverd, konden wij meteen aan de gang met de praktische invulling. Ondertussen was het nog even de vraag of we de veel kleinere Wereldwinkel Laren in het bijgebouw bij de basiliek open moesten houden. Maar dat was maar heel even, want we kozen meteen voor een nieuwe Wereldwinkel in Eemnes, terwijl de Wereldwinkel Laren gewoon op zijn vertrouwde plekje zou blijven bestaan. Wij betreuren het dat er steeds weer geruchten opdoemen dat we Laren zouden gaan verlaten. Die berichtgeving mist elke grond!”.

Twee Wereldwinkels vragen ook om meer vrijwilligers. Na verschillende wervingsacties is het vrijwilligerskorps uitgebreid, maar nieuwe vrijwilligers zijn nog steeds welkom. Daarvoor kunt u terecht bij vice-voorzitter Ria Zwanikken; telefoonnummer 035-5389281.

Bolwerk van vrijwilligers

Kringloopcentrum en Wereldwinkel Eemnes vormen tussen de koeienrotondes ook een bolwerk van vrijwilligerswerk. Bij de kringloop werken er zo'n veertig en in de beide wereldwinkels ook. Het Kringloopcentrum heeft in tegenstelling tot de Wereldwinkel nog tien medewerkers (m/v) op de loonlijst staan.

Uitstekende locatie

Zowel Gerard als Lilian zijn positief gestemd als het om de toekomst van hun nabuurschap gaat. Gerard is nog voorzichtig. Logisch want er wordt nog volop (ver)bouwd aan zijn bedrijf. Hij is echter wel optimistisch en wijst daarbij op de uitstekende lokatie. “Tussen Laren en Eemnes, maar ook pal naast de A27. Wij hebben bijna dagelijks bezoekers uit de noordelijke provincies, die hier even van de snelweg gaan”. Lilian vult aan: “We zijn gemakkelijk bereikbaar en we beschikken over gratis parkeerplaatsen”.

Betere arbeidsomstandigheden

“Als de verbouwing/uitbreiding klaar is, zullen wij nog beter onze milieudoelstelling kunnen waarmaken”, zegt Gerard. “Dankzij de grotere ruimte zullen we meer kunnen verkopen en minder hoeven weg te gooien. Ook niet onbelangrijk, onze medewerkers krijgen betere arbeidsomstandigheden”.

Ongelooflijk klantenstroom

Lilian kan terugkijken op de ervaringen van de eerste week dat Wereldwinkel Eemnes al open was. Zij is razend enthousiast. “De klantenstroom was hier ongelooflijk groot. Een nieuw publiek heeft ons al weten te vinden. We zien hier mensen die we in onze winkel in Laren niet zagen. Qua locatie zijn we ook veel meer zichtbaar”.

Landelijk voorbeeld

Zij is er ook trots op wat de vrijwilligers van de Wereldwinkel in korte tijd met de inrichting en de verkoop tot stand hebben gebracht. “Er zijn meer Wereldwinkels die onder hetzelfde dak zitten als een kringloopwinkel. Ook elders is dat een succes, maar wat mij betreft hebben we hier met alle betrokkenen wat tot stand gebracht dat landelijk best als voorbeeld zou mogen dienen”.

En de samenwerking met de buren?

Positieve voortekenen

De voortekenen zijn positief. Voordat de Wereldwinkel open ging, staken medewerkers van de kringloop spontaan een helpende hand toe toen er zware attributen voor de inrichting naar binnen moesten. Lilian met een glimlach: “We vullen elkaar aan. Het geld dat de klanten van de kringloop besparen, kunnen ze bij ons uitgeven”. Gerard: “Bij ons is het Kringloopcentrum nog niet af, dus is het nog even een dynamische en chaotische tijd, maar ik word nog steeds elke dag blij als ik hier weer aan de slag mag. Na de (her)opening gaan we zien of het werkt”.

Jan Boesmans & Hans Hoefkens

Terug naar boven


De Wereldwinkel in onze regio timmert aan de weg. De winkel, die een rijk scala aan artikelen verkoopt waardoor producenten in veelal arme landen een eerlijke prijs krijgen, komt dit najaar letterlijk naar u toe.

Zo werd op maandag 9 september voor de klantenkring uit Eemnes al een grote stap gezet met de opening van de nieuwe Wereldwinkel in het gebouw van het Kringloopcentrum. Hier kunt u sindsdien van maandag tot en met zaterdag terecht. Maar er zijn ook klanten die moeilijker naar de Wereldwinkels in Laren en Eemnes kunnen komen. Bijvoorbeeld de bewoners van de vier Larense tehuizen Johanneshove, Theodotion, Stichtse Hof en het Rosa Spierhuis

Zelfde service

Voor hen heeft de Wereldwinkel in september en oktober verkopen in deze tehuizen georganiseerd. De vrijwilligers van de Wereldwinkel, Francis, Corine, Mary en Marijke, bieden daar dezelfde service als in de winkels. Dus naast de leuke, aantrekkelijke en betaalbare artikelen, een vriendelijke benadering naar de klant toe. Hulp, advies en het mooi inpakken van de cadeautjes staan hoog in het vaandel!

Minitheeboeketten

Ook in deze tehuizen biedt de Wereldwinkel een nieuw item in de collectie aan. Deze zelfgemaakte minitheeboeketten zijn heel vrolijk om te zien en zeker de moeite waard om jezelf op te trakteren, maar ook om als cadeautje weg te geven. Ze kosten slechts €3,50.

Wij heten iedereen welkom op deze dagen in bovengenoemde teuizen aanwezig te zijn.

De dagen van de verkopen zijn:

• Woensdag 18 september in Theodotion van 10.00 tot 12.00 uur
• Zondag 22 september in de Stichtse Hof van 10.00 tot 12.00 uur
• Zondag 6 oktober in Johanneshove van 12.00 tot 16.00 uur
• Dinsdag 15 oktober in Johanneshove van 13.00 tot 16.00 uur

Vrijwilliger worden?

Uiteraard gaat de “normale” verkoop in de Wereldwinkels in Laren en Eemnes gewoon door. Met al deze activiteiten kunnen die winkels nog nieuwe vrijwilligers gebruiken. Lijkt u dat wat, dan kunt u bellen met Ria Zwanikken; tel: 06 214 33 171.

Terug naar boven


Wereldwinkel Eemnes geopend.

Zo'n dertig vrijwilligers van de nieuwe Wereldwinkel Eemnes waren maandag 9 september bij de (officieuze) opening aanwezig.

Voorzitter Lilian van Bentum zei dat ze zich een trotse voorzitter voelde doordat de winkel binnen een week na de sleuteloverdracht open kon gaan, niet in de laatste plaats door alle lieve medewerkers, die op hun eigen manier hebben bijgedragen om de winkel zo snel in te richten. "Om met zo'n team te mogen werken is voor mij fantastisch. Jammer dat er een aantal personen zoals Janet Zeegers (penningmeester) door hun eigen werk niet bij kon zijn. Ik ben wel verrast met deze grote opkomst van vrijwilligers." Zij gaf de eer, zoals zij het noemde, aan het hart van Wereldwinkel Laren en Eemnes, Ria Zwanikken, om het lint door te knippen.

Met enig fairtrade-vuurwerk en klankschaalgeluiden werd de deur geopend. Het gezelschap toastte met een glas Vonkelwijn op het succes van de winkel. Vrijwilligers en bestuur gingen daarna op de foto bij de beroemde koeienrotonde met de veel besproken koeienstoel die in de winkel in Eemnes te koop is. De eerste klant, Jenneke Kardol kreeg een V.I.P. behandeling. Zij ging met een "poes" en een prachtig theeboeket naar huis.

Deze eerste dag bezochten 140 enthousiaste mensen de winkel. Een leuke anekdote van een klant: bij het kopen van wierook vertelde ze dat het geen jasmijngeur mocht zijn want daar ging haar hond van niezen!

De nieuwe Wereldwinkel is gevestigd pal naast het kringloopcentrum.De openingstijden zijn: maandag tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Dinsdag tot en met zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur.

Terug naar boven


De Wereldwinkels Laren en Eemnes nodigen u uit om uw kennis over de Wereldwinkels te testen. Uiteraard niet voor niets: u kunt er mooie prijzen mee winnen!

Hoe doe u mee? Heel eenvoudig: haal in 1 van de winkels in Laren of Eemnes een deelnameformulier of download deze hier en print hem uit. Vul de vragenlijst in, samen met uw gegevens en lever de lijst in bij 1 van onze winkels in Laren of Eemnes voor 15 oktober 2013. De winnaars worden voor 1 november 2013 bekendgemaakt in onze winkels, op onze website en in De Bonte Brink en De Rotonde.

Veel succes! U KUNT NIET MEER AAN DEZE ACTIE DEELNEMEN!

Klik op deze link om de kennisquiz te open en te printen: Kennisquiz Wereldwinkels

Terug naar boven


Scherven brengen geluk (?!!)

Tijdens het inrichten van de winkel waar een elftal medewerkers zich mee bezig hield, klonk er plotseling een daverend geluid! Een glasplaat van het interieur met beschermengelen er op (?!) stortte naar beneden. Gelukkig raakten niemand gewond. De schrik zat er echter bij allen goed in! Voor een van de medewerkers was het allemaal een beetje te veel en werd getroost door voorzitter Lilian en penningmeester Janet. Na het zien van de ravage werd de boel binnen een half uur opgeruimd en kon men weer verder met zijn/haar taken: het invoeren van de artikelen in de computer en deze producten zo mooi mogelijk etaleren en presenteren voor de opening van de winkel op maandag 9 september a.s. om 11 uur!

Terug naar boven


Op woensdag 4 september werd de helpende hand (lees vrachtauto) aangeboden door het Kringloopcentrum Eemnes met Peter als chauffeur en Otto & Edward voor het sjouwwerk aan buurwinkel Wereldwinkel Eemnes. De reis ging via de Zuidersingel in Eemnes naar het verzorgingstehuis Theodotion, de Larense Boekwinkel en nog twee adressen waar tafels, stoelen en nog wat andere artikelen werden opgehaald voor de inrichting van het magazijn en de etalage van de Wereldwinkel. Dit alles onder begeleiding van het enthousiaste bestuurslid Ria Zwanikken. Bij aankomst stond een team van de vrijwilligers van de Wereldwinkel klaar om het spic en span op de juiste plek neer te zetten.

Terug naar boven


Maandag 2 september vond de oplevering plaats door de bouwer Vos & Teeuwissen uit Huizen van de Wereldwinkel Eemnes.

De bouwkundige van de gemeente Eemnes: Jan Heinen, Willem Kerkhoff (directie bouwer), Arnold de Vries (uitvoerder Vos & Teeuwissen),Oscar Becker en Jan de Jong (bouwcoördinator Wereldwinkel) werden door Arnold uitgenodigd om het pand te bezichtigen en op-/aanmerkingen te geven.

In de eerste plaats een compliment voor de bouwer, die het pand naast het Kringloopcentrum, keurig schoongemaakt afleverde.

Onder de kritische ogen van Gemeente en Wereldwinkeldeskundige werden een aantal punten opgeschreven, die door Vos & Teeuwissen worden verbeterd.

In de container van de bouwer werd onder het genot van een kopje koffie, en soms ook met hilarische opmerkingen over en weer, nagepraat.

Binnen een half uurtje werd er getekend door de gemeente Eemnes en de bouwer.

Daarna werden de sleutels overhandig door Arnold de Vries (uitvoerder) aan Jan de Jong (Wereldwinkel)!

Wereldwinkel Laren heeft nu ook een vestiging in Eemnes!

Terug naar boven


Het Kringloopcentrum en de Wereldwinkel kunnen zich ”opmaken” voor de inrichting. De bouwers, stratenmakers, de elektriciens, de stukadoors Patrick en Kevin mogen best trots zijn op het resultaat; een mooi duurzaam gebouw neergezet in een relatieve korte periode van ruim vijf maanden.

Onder toezicht van dhr. Jan de Jong van de bouwcommissie is voor de Wereldwinkel Laren een wens in vervulling gegaan. Al is het dan in de buurgemeente Eemnes, die de Wereldwinkel met beiden handen en met veel enthousiasme “in huis” haalde!

Begin september wordt “de zaak”opgeleverd, waarna voor het team van vrijwilligers het werk pas begint. Het interieur wordt geplaatst naar de maatstaven van de landelijke vereniging van Wereldwinkels, doch zeker met een eigen inbreng. Hierna zal het schoonmaken en inrichten de eerste taak zijn. Het is de bedoeling dat in de week van negen september de deuren voor het publiek open gaan. Veel nieuwe vrijwilligers uit Eemnes en omgeving hebben zich de afgelopen maanden opgegeven om te helpen van de winkel een succes te maken. Overigens kan de Wereldwinkel nog steeds nieuwe vrijwilligers gebruiken!

Zowel de mensen in de winkel, inkopers en het bestuur zijn reuze enthousiast om te mogen starten in Eemnes. Begin november zal de officiële opening plaatsvinden. Dat zal niet ongemerkt aan de bewoners van  Eemnes en Laren voorbij gaan. Hierover later meer in de volgende editie van de Rotonde.

Terug naar boven


Wat was dat plotseling? Er glipte een boommarter de winkel in!
Met een “blik” van "Waar ben ik beland?" stoof hij - zonder iets mee te nemen - de winkel uit. Een speciale ervaring voor de vrijwilligers!

Terug naar boven


Tijdens een gezellige bijeenkomst in het Brinkhuis maandag 1 juli j.l. ontving de Wereldwinkel Laren een cheque ter waarde van 2000 euro. De RABO bank - of liever gezegd - de leden van de RABO bank stellen voor sociale en culturele projecten in deze regio geld beschikbaar. Verenigingen die een maatschappelijke functie vervullen kunnen in aanmerking komen voor een cheque van diverse waardes van 200 tot zelfs 7000 euro.

Een aantal genomineerde organisaties, zoals o.a. het bejaarden comité Laren (voor een dagje uit), de Oranjevereniging Blaricum (voor de schorten voor de barleden,) Sherpa de Boshoeve (voor Ipads), de Bijenvereniging  (nieuwe kasten voor de imkercursisten)  en ook de Wereldwinkel Laren (voor het nieuwe kassasysteem) ontvingen een mooie cheque uit het Coöperatie fonds.

Janet Zeegers (penningmeester), Ria Zwanikken (bestuur) en Trudie Rigter (voorzitter) namen met blije gezichten de cheque van de heer Frank Philips, voorzitter RABO Coöperatie fonds Laren/Blaricum, in ontvangst.

De penningmeester maakte van de gelegenheid gebruik om reclame te maken voor de fair-trade artikelen van de winkel en nodigde allen uit om eens een bezoek te brengen aan de winkel.

Als dank gaf Janet Zeegers de heer Philips een theeboeket uit de winkel.

Na de overhandigingen was er een groepsfoto en een hapje en drankje op het nieuwe terras van het Brinkhuis.

Terug naar boven